-------------------------------------------TERIMA KASIH SUDI DATANG KE BLOG SAYA ;D-------------------------------------------
-----------------------YANG MANA ELOK JADIKAN PANDUAN, YANG MANA BURUK JADIKAN TAULADAN ;D-----------------------
--------------------------------SALAM KASIH & SAYANG, LOTFI-SARAH-KHALYSH-KEISHA-KASHIF--------------------------------

Thursday, November 26, 2009

Parent tip: how to avoid "No"

As ibu duk cari solution cemana nak bg Khalysh faham "NO"/"Jangan"...
Ibu jumpa idea nih...xpenah try lagi cara nih...
Pas ni nak try cakap mcm ni lak kat Khalysh... :)
Hopefully Khalysh dpt ikut...dan faham...yer Sayang...

---------------------------

Parent tip: how to avoid "No"

"Instead of telling my son "no" all the time, which can lead to power struggles, try saying things like, "Let's have a go at eating with a fork," "Let's not play with the lamp cord right now -- let's do some colouring instead." You'll find that giving your child a way out that facilitates communication and listening really pays off." - Mary

Source : http://www.babycenter.com.my
---------------------------

20-month-old's development


Physical milestones

At 20 months, your child will probably be able to run, though not expertly. He may also go up stairs by himself, but he'll most likely need some help on the way down. He can probably kick a ball, too. Most toddlers at 20 months haven't yet got the hang of jumping or throwing a ball overarm.
(Yer makcik ni mmg sgt suke naik turun tangga...kalau dah penat tu, jerit2 suh org amik dia turun...haih loteh...btw kt umah ni mmg xpasang pagar kt tangga...saje nk biasakan Khalysh ngan tangga...so dia ley belatih balancekan badan naik turun tangga dengan selamat...nih ibu nyer teori leeer....so ibu xde la risau kalau Khalysh wondering around tangga tu...)

Strong attachments

When you or another important adult leaves, it can be unsettling for your child, who relies on your presence to feel secure. Ease transitions by letting him know beforehand that you're going to leave and that you will be back "after lunch," "before tea," or whatever, and then don't drag out your exit. Give him a quick kiss and be off.
(Bab ni pun mencabar gak le....Khalysh ni kalau cakap ibu nak kuar kejap/g toilet kejap...dia macam paham la...Ibu cakap Khalysh wait ya...dia pun nnt cakap "wait wait wait..." smbil tesengih2 :) Masuk je toilet...merengek...hmmm so ibu assume...Khalysh saje mengader-ngader... haha )

Aggressive behaviour

Small children frequently resort to hitting, pushing, biting, tugging, or any variety of other frowned-upon actions, sometimes to make themselves feel more important, but also to experiment: What happens when I hit ko-ko? Will the same thing happen when I hit Siti? Don't overreact to your toddler's behaviour. If you retaliate by hitting, it teaches that hitting is acceptable. Calmly make clear that such actions are never acceptable -- no matter how intense his feelings.
(So pas ni bile ibu geram ngan Khalysh...Ibu xble nak jentik2 tgn Khalysh dah...nnt Khalysh gi jentik2 budak lain plak...haih walaupun belum terjadi kes2 sebegitu lagi... :) Tapi kekadang tu terlepas gak...bile dah lotih sesangat pastu Khalysh lak duk merengek2 xtentu hala beguling2...Khalysh cakap ape pun ibu xpaham...mmg ibu pun naik hantu leeer...igt Khalysh je ble naik hantu...hehehe, tapi selalunyer solution dia ibu bagi nenen jer...trus senyap...haih... :) )

4 comments:

  1. yup, gitu lah sepatutnya... thanks for sharing... shira nk kongsi jgk bleh... ni yg biasa shira buat utk anas la... dia suka main gadjets especially handphone la... suke sgt masukkan dlm mulut dia... so, akan masuk la air liur dia dlm hp itu... so, bila nk amik hp tu dr dia, taleh terus rampas or amik gitu n say 'no' kat dia... dia akn nangis... so, shira akan tukarkn hp tu dgn sthing else yg lbh kurg sm, cth remote aircond or tv... so, dia xnangis dh...

    ReplyDelete
  2. adlinahusaini : welcome :)

    Ashanas : aa ah kan...tu le kekadang tu ble lagi le nak cakap elok2...tapi bile kene time penat tu haih naik syeh gak le kite pun kan... :)

    ReplyDelete