-------------------------------------------TERIMA KASIH SUDI DATANG KE BLOG SAYA ;D-------------------------------------------
-----------------------YANG MANA ELOK JADIKAN PANDUAN, YANG MANA BURUK JADIKAN TAULADAN ;D-----------------------
--------------------------------SALAM KASIH & SAYANG, LOTFI-SARAH-KHALYSH-KEISHA-KASHIF--------------------------------

Sunday, February 13, 2011

Kisah kelahiran si kembar

salam....

Tup tup duk tangguh punya pasal...
Si kembar dah pun nk masuk 4 bulan...
Citer pasal kelahiran sikembar pun tak tertulis2 lagi...
Hai jenuh jugak la nak cari masa...
Asal ada masa terluang je...daku pasti kan masa tu utk berehat...
Bukan senang nak mengasuh kembar nih...
Tido mlm pun kdg2 tido2 ayam je...
Kalau bgn 2-2 menyusu ade la masa nak tido in between...
Kene time bgn selang seli...mmg jadi zombie...
Kalau angin baik Alhamdulillah la...
Kalau xbaik...adui hai xtau nak xplain cemana...
Siap ngan kakak yg nk same naik ngan adik kalau mengamuk...
Boleh naik hantu kita ni pun dlm duk tahan sabar...


Masa twins baru 24jam dilahirkan... ;D

Twins Keisha & Kashif lahir genap 36 minggu dlm kandungan...
On the last checkup lagi doc dh cakap ni dh boleh besalin bila2 masa...
Tapi ibu rilek2 je lagi...sbb punya la konfiden,besalin dlm seminggu 2 lagi...
Sebab dh plan baeeek punya nak g kenduri kawin ujung minggu tu...
Alih2...pas 3 hari last checkup...
Bangun pagi Khamis 14 oct tu...
Selesai gosok gigi basuh muka n bung air...igt nak smbung tido...
Elok landing je...dlm kul 9.15 pagi mcm tu...
Tetibe 'popp' air ketuban dh pecah siap ngan dengar bunyik lagi...
Ape lagi trus kejut papa yg duk sedap tidoq ngan khalysh...
Sib baik papa xbgn p keja lagi...
Dlm masa 1hr trus mandi2 siapkan Khalysh utk ke hosp...
Sambil mandikan Khalysh air ketuban duk kuar lagi...
Masa ni dh mula rasa sakit...tapi still tenang2 lagi... ;D
Tunggu papa masukkan suma brg2 dlm bonet dan Khalysh dlm kete...
Trus memecut laju ke hosp...
Nak dijadikan citer trafficlight plak rosak...saspen tul...
Sakit dh mula memuncak2...dlm hati ni petang2 ni kut kuar...
Besala skang ni duk contraction...
Tapi nape kuat sgt sakit nya...
Masa Khalysh dulu sakit cenggini dh dlm labor room tunggu nak push je...
Adeh...awat la saspen tul...
Hubby duk tanya,ok ka...?
Bimbang nnt hubby terlebih panik...ku jwb je...ok ok...
Besala tgh duk contraction ni...
Tapi nih duk bepeluh2 tak hengat dh ni tahan sakit...
Khalysh plak mulut duk pot pet pot pet tanya itu ini...
Sakit pale tul nak jawab smbil tahan sakit perut nih...

Sib baik la Naluri Med Ctr tu tak jauh dr umah ada la dlm 15-30 mins...
Bergantung pada keadaaan traffic....
Separuh perjalanan,daku dh sound kt hubby...
"Bee kang dh smpai agak2 ada wheelchair tak?"
"Hah pasai pa?..." Laki daku dh tanya blk panik2...
"Rasa nya dh xble nak jln dh ni..." aku jwb smbil ketap2 mulut...
Adui sakit sgt2 dh ni...aku dh start tarik napas mcm dlm filem...
"Huh huh huh haaaa huh huh huh haaaa..." ;D

Sampai2 je...hubby benti tepi trus lompat kuar mintak wheelchair...
Nurse tu trus tolak aku naik atas...
Si Khalysh plak kalut nak ikut aku,meraung2 dlm kete...
Hubby nk kene p cari parking dulu...



So dlm prep room...contraction makin menjadi2...
Siksa yg amat nak naik turun katil salin baju suma...
Lega skit cepat2 salin baju...pastu sabung contraction lagi...
Makin kerap n kuat...nurse pun trus cek dlm...
Tekezut aku ngan nurse2 tu skali...bila dia cek aku dh 8 cm!!!!
Kelam kabut dia call doc ngan siapkan labour room tuk aku...
Xsempat dh nak buat apa2...xpress tul...
Hubby kt luar ternganga2 tekejut bila aku cakap dh nak kuar sgt2 dh ni...

MIL & FIL ada kt rumah adik ipar kt kajang...
Tapi aku rasa xsempat dh nak tunggu derang sampai ni...
Dah mcam nak besalin sgt2 dh ni...
Hubby lak stuck ngan Khalysh so xley la nak masuk dlm...
Duk intai dr tepi pintu je...
MIL plak baru odw dr kajang...



Saspen tul...dh le duk bayang nak push 2 sessi nih...
Dlm kul 11 pagi mcm tu doc pun smpai...
Nurse kt situ try nk mgasuh Khalysh jap sementara hubby nak teman kan aku...
Khalysh lak tak nak...nangis2 panggil papa dia...adui...

Elok doc suruh push...
Aku pun apa lagi push beriya...xkuar lagi...
Khalysh dulu sekali push je trus kuar...
Saspen tul...aku dh start cuak dh...
Push lagi...xmo kuar jugak...
Tiang katil tu dh gigil2 dh aku genggam...
Dah macam filem lak aku meneran siap bunyik2 yeargh yeargh yeargh... ;D
Lantak la...janji nk baby kuar cepat2...
Kali ke 4 push,doc suh rehat jap...
Nurse kt seblah tolong lapkan dahi aku ngan bagi aku minum skit...
Kali ke 5,Bismillah...push sekuat hati...Keisha kuar tepat jam 11.43 pagi...
Dgn berat 2.45kg...fuhh legaa sat...
Letak atas perut daku...Subhanallah...
Kunun nak syahdu2 la tgk baby kuar duk atas perut kan...
Tak de nyer saspen xhabis lagik...

Sakit nk meneran lagi satu tak lepas lagi ni...
Ada sorang lg nak kene push beriya lagik nih...
Doc siap tolong pegang kan the 2nd twin,takut terpusing...
Aku tanya doc "Doc ni bila plak nak push"
"U rasa je u push ya..." hah? nk tunggu contraction lagik ke...?
Adui ni yg xkuasa ni...sesaat tunggu pun rasa lama...
"Saya push trus je la..." aku trus push beriya lagi...
1 kali...2 kali...xde hasil...
Penat nya ya Allah...
Dlm hati aku duk bezikir...Ya Allah beri aku kekuatan Ya Allah...
Pastu tetiba "pooopp!" bunyi air ketuban pecah...
Rasa panas je...kali ke 3 push...
Alhamdulillah Kashif kuar 11.45 pagi...1.9kg...
Beza 2 minit je tapi...rasa mcm lama je nak teran kuar sorang lagi...
Doc letak atas perut lg...baru la rasa betul2 legaaa...
Syukur....Alhamdulillah...
Walau hubby terpaksa tunggu kt luar melayan Khalysh...
Semuanya selamat dn sihat2...



Selesai semua...hubby masuk dlm utk Azan kan twins...
Daku lembik trus tangan pun xley nak angkat...
Hajat di hati nak susukan baby trus,tapi xupaya...
Khalysh pandai lak duk kesian kat ibu..."ibu sakit perut" kata dia...
Masa hubby azan kan twins...yg kelakar nya...
Khalysh tanya "papa...papa jampi baby ke...baby sakit?"
Hahaha dia igt mcm papa jampi lutut dia bila dia jatuh kut...
Xcited tul Khalysh dpt adik 2 org trus plak tu...
Trus dh panggil Keisha & Kashif... ;D

Tu la alkisahnya...
Sib baik xteberanak dlm kete...
Alhamdulillah sakit dlm masa 2jam sahaja...
Allah maha adil...masa mengandung dh sakit segala bagai...
Melahirkan Dia bagi kemudahan...Syukur...


Keisha & Kashif @ 7 hari...


Keisha & Kashif @ 3mths old
Kakak Khalysh 2y,10mths


Muah! sayang anak2 ibu...

12 comments:

  1. Aduh! comelnya si twin ni..

    Akak ni tak tau lagi mcm mana nak kuarkan si twin ni.....harap2 dapat normal...insyallah..semoga ALLAH permudahkan segalanya

    ReplyDelete
  2. subhanallah. cemana la rasanya mengandungkan n melahirkan twins kan.. tahniah ;)

    ReplyDelete
  3. terima kasih kerana kongsi pengalaman :D

    ReplyDelete
  4. Tahniah......bestnya....comel jee twin

    ReplyDelete
  5. Salam kenal,
    Cutenye twins tu...geram tgk...

    ReplyDelete
  6. Tuan tanah, nanti jemput datang ke Jom Berkelah 2 yer!!

    http://amrafahan.blogspot.com/2011/03/jom-berkelah-dengan-geng-kembar-ke-2.html

    ReplyDelete
  7. salam singgah n follow sini
    bestnya ada anak2 kembar!

    salam perkenalan ok!
    hurmmm..pengalaman yang penuh bermakna kan
    teringinnya nak anak kembar...

    ReplyDelete
  8. tahniah dpt twin..
    sonok la kakak khalysh dpt adik...dpt dua sekali plak tu...

    ReplyDelete
  9. bestnya dapat twins..ziarah n follow

    ReplyDelete