-------------------------------------------TERIMA KASIH SUDI DATANG KE BLOG SAYA ;D-------------------------------------------
-----------------------YANG MANA ELOK JADIKAN PANDUAN, YANG MANA BURUK JADIKAN TAULADAN ;D-----------------------
--------------------------------SALAM KASIH & SAYANG, LOTFI-SARAH-KHALYSH-KEISHA-KASHIF--------------------------------

Thursday, October 29, 2009

Khalysh 1st flight

Citer ibu bwk khalysh naik flight for the 1st time :)
Balik Penang 5 hari...utk attend wedding makcik suhaili...
Papa xble ikut balik sbb ada keje...
So papa hantar kite dua gi LCCT...

sampai2 papa amik gambar lentok2 manjer...
mase ni khalysh hepi lagi...

pastu dah nak masuk departure hall ibu plak lentok2 manjer...
ni khalysh dah wat muke sedey dah...ala syiannyer kene tinggal papa yer...

pic ni sepatutnya ada muke khalysh...tapi khalysh dah lari...
cakap 'atuut atuut...' (takut...tskut..)dengar bunyi plane tu...

ni haa terpengaruh ngan iklan airasia la nih....
actually xble amik pic kat sini..
Ibu wat muke kesian kat steward tu...
Hahaha dia amik kan jugak...kihkihkih...
Dah le ibu & khalysh passenger plg lambat naik...
Last sekali plak tu...naik2 trus plane gerak...hahaha....
Kompem pilot tu duk ushar je dr atas ' Haih...2 beranak nih...'

Ble tak dah nak belepas nih...sempat amik pic lagik...

Diatas awan....

Pic huru hara ibu ngan khalysh...

Khalysh lil hand touching the sky...

Habis kemot2 tiket...

Lagi pic huru hara....jenuh nak kontrol
Mana tak nya Khalysh sibuk sgt...nak amik ni nak amik tu...
Godek sana godek sini...nasib le 45 minit jer flight...
Kalau tak ibu mmg serender...

Alhamdulillah dah sampai Penang dgn selamat...
khalysh layan tgk anak pak arab...sementara tunggu beg kuar...
Tok wan dah siap tunggu kat luar tuh...

smpai je umah wan...khalysh togel...
wan jamu khalysh kopok...

khalysh & tok wan..
.
.
.
.
.
.
.
Dah puas 5 hari blk Penang....
So smpai le mase nye nak balik KL....
Maktok ngan Tokwan...plak hantar Khalysh g airport...
Tu bear biru tu...Tokwan baru belikan utk Khalysh... :)
cucu manjer sorang nih....

Before masuk kat departure hall tu...
sempat lagi Tokwan layan cucu tgk Fish....
.
.
.
Pic dlm plane ibu xsempat nak amik...
Sbb plane penuh...row kiter duduk kiri kanan ade org...
So xde space ibu nak amik pic....
Lagi nak pegang khalysh lagi... :)

So tu le dia alkisahnya 1st time khalysh naik flght....
The end... :)

Khalysh @ Uncle Kean Jeet's Wedding

Haaa ni kisah last 2 weeks...hohoho baru nak update...
Si kecik ni blk Penang nak attend wedding Uncle Kean Jeet's Wedding...
On 10 Oct 2009...kt Bt Feringgih...
Uncle ni classmate ibu&papa masa kt SOKSEK (sek menengah) dulu... :)
Anyway meh layan the piccasss...

ibu & khalysh... :) ibu suka sgt pic ni...mama ryan yg snapkan... :)

sape nama khalysh angkat tangan...!!

papa ryan, ryan - ibu, khalysh
bolat2 haaa mata...

hahaha khalysh ikut ryan buat sawadikaaaap
btw ryan ni bangsa siam... :)

papa khalysh & papa ryan

ibu, papa, Mr & Mrs Kean Jeet the newly wed :)

Geng skolah...

khalysh dah penat & sleepy...

ryan sibuk nak tarik stokin khalysh....

ni la dia si hensem ryan yg cheeky...

Wednesday, October 28, 2009

COOLABABY 4th BATCH is here!!!


DO KEEP UR ORDERS COMING!!
THE 4th BATCH is HERE!!!


Click here 4 details :
Glitter Text Generator
Glitter Text Generator

Monday, October 19, 2009

Khalysh cantek...

video

Macam ni la kalau bb girl...
Dah pandai melaram...Cik Kak nih...
Siap ditimpa perasaan lak tu...
Pantang tgk beg mekap ibu...
Sibuk la dia pun..."nak...nak...aatik..." (Nak nak cantik...)
Kalau xbagi mengamuk guling2...haih...
Bile dah dapaaat....
Gedik nyer kemain lagi...anak dara sorang neh...
Ish ish ish....anak sapaaaa ni....?

Khalysh @ 1year, 8mths :)

Thursday, October 15, 2009

AVAILABLE NOW!! VELCRO COOLABABY

Click here 4 details :
Glitter Text Generator
Glitter Text Generator

The most prefered
Machine Washable+Reusable+Resizable (S,M,L)

pocket cloth diaper
, by every mommy... :)

10 GREAT PRODUCT FEATURES:
1) Comes with 3 layer 100% microfiber terry inserts (5"x13.5") which is a strong absorbent material and can absorb urine fast.
2) 3x3 clever snaps in front of nappy cover, easy to adjust different size for any age of baby
3) Fit baby weight from NB to 13 kg, a clever popper 'system' ensures nappies "grows" with the child.
4) S/M/L all in one size (please adjust the snaps according to the boby size of baby).
5) Easy to adjust waist and leg
6) Super absorbent - 3 layer inserts and thick inner fleece
7) Soft inner fleece will wick away moist & feel soft on baby's skin
8) Waterproof outer with PUL lamination to prevent leakage - breathable
9) Made of 100% Polyester/Original cotton
10)
Machine washable :) I like... :)

-----------------------------------------------------------------------------

(AVAILABLE NOW , 14 Oct : CoolaBaby-Velcro)

COOLABABY (bright colors)
Design :
Velcro
Comes in :
1 insert (3layer)
2 insert (3layer x2)



Click here 4 details:
Glitter Text Generator
Glitter Text Generator

Sms/Call Me :
013-3995899
SARAH

(wholesale : sarahwani@gmail.com)

Cerita Aqiqah Khalysh Najlaa

FADHILAT QURBAN DAN AQIQAH

Kedua-dua ibadah ini adalah antara amalan mulia dan penting dalam Islam kerana amat besar fadhilatnya, tetapi malangnya masih ramai orang yang samar-samar atau kabur kefahaman menerka mengenainya, sehinggakan ada yang memandang ringan walaupun mempunyai kemampuan tetapi tidak mahu melakukan penyembelihan qorban dan aqiqah ini. Semoga dengan penjelasan yang serba sedikit ini dapat membantu kefahaman kita semua tentang ibadat Qurban serta Aqiqah serta keinginan untuk sama-sama mencari pahala kedua ibadah ini akan meningkat.

AQIQAH UNTUK ANAK

Aqiqah pengertian dari segi bahasa ialah rambut dikepala kanak-kanak. Sementara pengertian aqiqah dari segi syara ialah binatang yang disembelih pada hari mencukur rambut bayi. Aqiqah sebagai ibadah yang telah disyariatkan oleh Allah s.w.t. sebagaimana penjelasan Rasulullah s.a.w. dengan sabdanya yang bermaksud: "Setiap anak yang lahir itu terpelihara dengan aqiqahnya yang disembelih untuknya pada hari ketujuh (daripada hari kelahirannya), dicukur dan diberi nama." (Riwayat Abu Dawud, al-Turmuzi dan Ibnu Majah)

Ibnu Majah menerangkan maksud "... terpelihara dengan aqiqahnya..." (pada mafhum hadis diatas) adalah bahawa aqiqah itu sebagai sebab yang melepaskan kanak-kanak tersebut daripada gangguan syaitan yang cuba menghilangkan daripadanya melakukan kebaikan.

Daripada Salman bin Amir al-Dhabley, bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Untuk anak lelaki itu aqiqahnya. Tumpahkan atasnya darah dan hilangkanlah daripadanya kekotoran dan najis." (Riwayat Abu Daqud, al-Turmuzi dan Ibnu Majah).

Menurut Imam Ahmad bin Hambal, bahawa apabila seseorang kanak-kanak itu mati dalam keadaan belum diaqiqahkan lagi, maka anak itu tidak dapat mensyafaatkan kedua-dua orang tuanya diakhirat kelak.

HUKUM AQIQAH

  • Hukum aqiqah itu adalah sama dengan ibadah qurban iaitu Sunnat Muakkad kecuali dinazarkan menjadi wajib.

  • Penyembelihan aqiqah ialah pada hari ketujuh dari kelahiran bayi atau pada hari ke empat belas atau ke dua puluh satu. Jika tidak dapat maka bila-bila masa selagi anak itu belum baligh.

  • Jika anak telah baligh, maka gugur tuntutan atas walinya dan sunnat bagi dirinya (individu yang berkenaan) mengaqiqahkan untuk dirinya sendiri. Hal ini berdasarkan hadis dari Ahmad, Abu Dawud dan al-Tabrani, bahawa Rasulullah s.a.w. pernah mengaqiqahkan dirinya sendiri sesudah Baginda s.a.w. diangkat menjadi Rasul.

  • Anak zina, aqiqahnya sunnat atas ibunya kerana nafkah hidup anak zina itu tanggungan ibunya bukan bapanya. Demikian pendapat Syaikh Ibnu Hajar dan Syaikh Ramli, manakala Khatib Syarbini pula berpendapat, adalah tidak sunnat bagi ibu mengaqiqahkan anak zinanya meskipun si ibu memberi nafkah kepadanya.

  • Anak lelai disembelihkan dua ekor kambing (tetapi sah sekiranya seekor) dan perempuan memadai dengan seekor kambing. Diriwayatkan daripada Aisyah, bahawa Rasulullah s.a.w. memerintahkan para sahabat agar menyembelih aqiqah untuk anak lelaki dua ekor kambing yang umurnya sama dan untuk anak perempuan seekor kambing. (Riwayat al-Turmuzi). Daripada Ibnu Abbas r.a. pula menyatakan. bahawa Rasullullah s.a.w. menyembelih aqiqah untuk Hasan dan Husin masing-masing dengan seekor kambing. (Riwayat Abu Dawud).

.
.
.
.
.

Meh layan pic proses Aqiqah Khalysh raya ke-6 hari tu...

Papa bwk Khalysh tgk kambing... :)
'Emmbek emmbek...' Khalysh tiru bunyi kambing... :)

Pastu Khalysh xnak turun dr kandang kambing....haih...

Ni ler kambing 'kenderaan' Khalysh... :) nnt...
Baik je dia dlm bakul...
Btw kambing ni depa bwk mai naik moto dr seberang mai Penang...
2 ekor lak tu duk lam bakul nih...
1 Khalysh punya & 1 Qaisara punya...
Senyap lak tu...xde nak gerak2 ke hape ke...
Kang jadi kes naya...
Kambing melompat turun atas Penang Bridge... :)
Alhamdulillah...
Dia dah redhaa to be the choosen one... :)

Ni sesi perbincangan dgn ustaz yg nak sembelih tu...
Sape nak sembelih...? ustaz ke papa...hehehe...
Ustaz tu offer papa...
Ustaz tu cakap...'Insyaallah yakin...mcm potong sayuq jaaa...'
Papa xberani lagi... :) papa nak tgk dulu...
Tu papa Qaisara pun xberani jugak... :)
Belajar dulu...kang next time baru leh buat sendiri...
So papa mintak ustaz sembelih kan...
Ibu urut dada...haaa sib baik...
Haaa ibu pun xkonfiden kalau papa sembelih...
Biaq betui papa nih...ayam pun xpenah sembelih...
Alih2 nak sembelih kambing lak... :)
So papa kena menuntut ilmu dulu lah baru leh sembelih ngan konfiden nya...

Hensem kan kambing Khalysh...? :) Putih gebuuu...

Papa bg Khalysh tgk dari awal proses akad, peyembelihan smpai leeer melapah...Masa sembelih tu...
Khalysh rilek je...Ibu duk plg jauh...hahaha
Haaa tu 2 ekor dah selamat di korbankan...

video
Ni video masa proses melapah...
Masa nih Khalysh dah muke boring dah...
Kambing pun dah selamat di korbankan...

Dah lelama tu Khalysh naik boring...
Duk sibuk panjat2 ibu "nak alik nak alik..." :) hahaha...
Ni Khalysh dah sibuk panjat2 ibu ajak balik... :)
Ok la...sementara depa duk melapah isi kambing...
Ibu, Papa & Khalysh balik dulu...
Sat gi Papa mai balik amik kambing...
.
.
.
.
--Fast fwd-- :)
.
.
.
.
Esuknya...kenduri Aqiqah...
Buat sekali utk 2 org...
Qaisara Humaira & Khalysh Najlaa
Tu yg baju biru dukung baby tu la...
Qaisara...dgn mama dia...

Alhamdulillah semuanya berlangsung dgn lancar...
Majlis bermula lepas zohor...
Tetamu dtg xputus2... :)
Pic pun xsempat nak snap sgt...
Lauk2 ngan nasik suma cukup juz nice dgn tetamu yg hadir...xbelebih sgt...
Goodie bag pun ngam2 cukup utk semua tetamu yg dtg...
Smpai lepas Isyak pun ada yg dtg lagi...
Alhamdulillah semenye selesai mengikut perancangan... :)
Pada yg sudi datang jauh2 tu...Terima Kasih banyak2 ya... :)

Tuesday, October 13, 2009

Cerita raya 3

Salam,

Hehehe...org lain dah habis citer raya...
Hahaha xpe2...raya kan sebulan.... :)

Dalam byk2 hari raya hari raya ke-4 plg best...
Raya ke-4 ni geng rombongan Cik Piah ke Kedah...
Biasanya raya ke-2 dah beraya ke kedah...
Since adik beradik ipar semer beraya kt umah mertua masing2...
So terpaksa la tunggu smpai raya ke-4 utk semer berkumpul...
Ni kira nya tahun ke-2 beraya ke Kedah naik bas...

Siap chatered bas tuuu...
Tepat kul 9 pagi bas pun sampai...
Tgk la smpai xceluih bas parking depan umah tu...
Bas punya la besaq...tapi...
Xsmpai 20 org pun penumpang...hahaha
Kiranya dlm 4 keluarga + mama&abah

Kalau bwk kete...nk pi Kedah tu ok lagi...
Bila da habis ronda 1 Kedah, perut memasing dah full...
Kompem penat & ngantuk giler nak drive blk Penang...
So pakat2 le sewa bas...
Supaya semer2 dpt rileks2 gi Kedah...
Dan akhirnya membuta kekenyangan...hahaha
Haaa mmg tu pun tujuan utama... :)

Ni la dia ibu dan bapa mertua ku...
Pn Sapiah & En Abd Wahab... :)

Me & Hubby tersayang... :)
Khalysh sleepy sbb kene bgn awal pg tadi...
Btw ni ler baju raya ku...huhuhuu
Bebudak le paling seronok naik bas belari2... :)
Ni haa budak kecik ni pun same naik...
Dengan suar tah kemana...
Haih...ye la last year Khalysh baru 7 bulan...
Ble tgk sepupu lari2 jer...
Hah tahun nih...Khalysh lak nak conquer bas... :)
Larriiiii....

Destinasi terakhir...Kuala Nerang...umah Cik
Memasing dah kepenatan...
Dah macam nursery dah umah Cik nih...
Besusun haaa...
Smpai blk Penang pun dah kul 9 mlm...
Org lain semer dah nak landing dah...
Khalysh plak yg mata bulat...
Since dia la tido plg lama sekali dlm bas...

So amacam Khalysh best tak naik bas... ? :) ....